Zeptali jsme se reprezentačního šéftrenéra

Česká reprezentace poskytuje pro šampionát svazový GPS tracking a při té příležitosti jsme se Radka Novotného zeptali:

Radku, co letos očekáváš od nočního šampionátu s ohledem na zařazení do kalendáře, na terén a účast našich nejlepších?

NOB je letos týden před poměrně vyhecovanýma nominačkama na domácí ME, takže z toho pohledu se nutně pro většinu adeptů startu na Evropě jedná o součást závěrečného ladění na nominačky, potažmo na SP Polsko. Závod pod tlakem tam celkem zapadá, ale biorytmy to přece jen trochu poškádlí. Takže rozumím těm co do toho jdou, i těm, kteří tentokrát zůstanou radši mimo.

Taková "netradiční otázka" - kde hledat favority?

Protože se - vzhledem k výkonnosti aktuálních světel - už o noční v pravém slova  smyslu prakticky nejedná, bude, myslím, rozhodovat taková ta běžná aktuální fazóna. Vzhledem k převážně přímočarému terénu by to mohlo být celkem vyrovnané - a právě vědomí malého chybového prostoru, společně s šálivým během na směr v odrostlých hustních, by mohlo nějaké ty kufříky zařídit.  Tipovat vítěze bych si netroufl, v mužích i ženách se jedná o 4-5 jmen. Spíš bych si tipnul černé koně - co třeba Hrušková, Tichovská, Hájek nebo Brlica? A jak přes zimu poběhal Olaf?

Co do budoucna udělat pro to, aby pokračoval vzestupný trend zájmu o NOB?

Při pohledu na růst moci myslivecké lobby bude do budoucna stále těžší a těžší získat na podobné závody u nás povolení. O trénincích ani nemluvě. Takže i udržení stávajícího stavu bych považoval za úspěch...

Jinak pro posílení specifického rázu NOBu by už asi na kontrolách neměly být odrazky, protože nejčastější komentář po nočních trénincích je, že zase "strašně svítily". A můj špičkový halogen Silva z doby před deseti lety je aktuálně degradovaný do role nikým nechtěné bludičky ;)

Díky za rozhovor.